
Lofoten består av flere øyer og er omgitt av hav og høye fjell. Naturen er spektakulær. Hvert år fra januar til mars pågår det kjente Lofotfisket. Da kommer skreien inn til Lofoten og Vestfjorden for å gyte. Skreien er på dette tidspunkt svært stor. Får du muligheten til å dra ut på havet og fiske i denne perioden, kan du få skrei som veier over 30 kilo. Uansett hvilken tid på året du måtte velge å legge turen til Lofoten, er du nesten garantert å få fisk. De største torskene får du som sagt fra januar til mars. Om sommeren får du ikke skrei, men kysttorsk, og i tillegg er det mye sei. I løpet av de senere år har det også kommet en del makrell inn til Lofoten. Avhengig av metode og utstyr, kan du i tillegg til torsk og sei, få både hyse, lange, lyr, brosme, steinbit, rødspette, sild, kveite og altså makrell. Lokale aktører i Lofoten tar deg gjerne med ut på arrangerte fisketurer, eller du kan velge å leie båt selv og på den måten bestemme hvor du vil fiske og hvor lenge du vil være ute.

Ferskvannsfiske
Selv om vi snakker om Lofoten som en destinasjon for havfiske, så finnes det også flust av fine vann å fiske i her. For å fiske i disse, kreves det at du løser inn fiskekort i de fleste tilfeller. Når vi er inne på ferskvannsfiske, kommer vi ikke utenom laksefiske i norske elver og vassdrag. Laksefisket er kort og intensivt. Det starter i begynnelsen av juni og varer til midten av september. Engelske adelsmenn har siden 1800-tallet reist til Norge for å fiske laks i norske elver, og turister strømmer fortsatt til for å prøve fiskelykken. Noen av de beste elvene i Norge for laksefiske er Altaelva, Lakselva, Orkla, Gaula og Namsen med Sanddøla. Det finnes mange flere fine elver hvor det går mye laks, men de nevnte har bra opplegg med guiding, overnatting og opplevelser generelt. Både når det gjelder havfiske og ferskvannsfiske, kan det lønne seg å rådføre seg med kjentfolk. Ønsker du heller å fiske i stille vann, finnes det mange muligheter. Jølstravatnet er 40 kvadratkilometer stort og byr på fine naturopplevelser med høye fjell som kulisser. Finnmarksvidda og Hardangervidda er andre eksempler. Også i Nordmarka, utenfor Oslo, er det masse fine fiskevann.
- Husk fiskekort
- Rådfør deg med kjentfolk

Norge har en lang kystlinje og mange flotte fiskevann. Uansett hva du velger: ferskvannsfiske eller havfiske, så kan Norge by på mange gode fiskeopplevelser. Både i Nord-Norge og i Sør-Norge er det aktører som har spesialisert seg på å skreddersy aktiviteter for deg som turist, for at du skal få en best mulig opplevelse. I Lofoten finnes det mange aktører, som tilbyr blant annet RIB-safari med havørntitting. I tillegg arrangeres det som tidligere nevnt, fisketurer med egne fiskebåter. Om du ønsker å bo på samme måte som fiskerne gjorde før i tiden, kan du velge å bo i rorbu. Dette er små hytter som gjerne ligger like i vannkanten. Velger du å reise enda lengre nord, til Finnmark, så kan du bli med på guidet kongekrabbesafari. Du blir hentet på hotellet du bor på, blir kjørt til Snowhotel Kirkenes, før turen går med snøscooter ut på fjordisen. Der vil du få hjelpe til med å dra opp krabbeteinene. På Vestlandet er det også mange aktører som tar med seg turister på fisketur og havsafari i den flotte naturen, blant holmer og skjær, og langstrakte fjorder.
- Mange aktører arrangerer fisketurer og havsafari
Leave a Reply